My photo
Batu Pahat, Johor
*known as kia probably *UTM student 11/15 *bachelor of Mechanical engineering in industrial *full time in bloggering when bored

Thursday, February 2, 2012

8 amalan yang boleh merosakkan otak

salam...
Petang ni hujan turun, rahmat tuhan. Sambil dengar lagu


video
' A Thousand Years' by Cristina perri.

 Sangat romantik gitu. :) Hari nie nak tambah entry dengan share bersama-sama kamu semua tentang tajuk di atas.. (skema)
Dalam banyak perkara, kadang-kadang kita lupa akan habit yang sememangnye kite just amik mudah je. Namun, kite xsedar, ada amalan yang bahaya yang kite sendiri xsedarkan.
contohnye
* Banyak sangat tido.
  -memang tidak dinafikan, saye sendiri banyak tido, coz da xtahu nak buat ape kan kat rumah. Tidur itu
   memang bagus, tapi kalau tidur yang berpanjangan boleh menyebabkan sel-sel otak mati.Bahaye nyer.

* Terlebih makan
  -Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak

*Menutup muka ketika tidur
  -Jangan tutup muke coz mengakibatkan otak menerima lebih banyak carbon dioksida daripada oksigen.

*Perokok
 - Asap rokok mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh menyebabkan penyakit  
   Alzheimer.


* Kurang berimaginasi
 -Berfikir merupakan satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnye berimaginasi boleh menyebabkan
  tahap kecerdasan dan keaktifan otak menurun

*Tidak mengambil sarapan pagi
 -Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam badannya akan bekurang. Seterusnya
   menyebabkan kekurangan nutrisi dalam otak dan kurang aktif.

so, jangan ambil remeh dengan semue2 perkare ni k. Lau tak camne nak maju.huhuh.oke, bubye

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih ye!